$ 39.67 € 42.52 zł 9.86
+11° Київ +10° Варшава +7° Вашингтон
Роздуми про Томос: монолог обивателя, звернений до Патріархів

Роздуми про Томос: монолог обивателя, звернений до Патріархів

17 Жовтня 2018 14:38

Автор підтримує надання автокефалії Українській Православній церкві, але висловлює свої суто суб'єктивні побоювання на рахунок політизації процесу

Ще пів року тому про існування такого поняття як Томос не підозрювала більшість людей, навіть віруючих та воцерковлених. Про автокефалію чули і знали, а про Томос – ні. Зараз же це поняття стало потужним інформаційним інструментом, що, на жаль, став предметом розбрату. У глобальному сенсі, законне право на автокефалію для УПЦ стало полем битви між Константинополем і Москвою. А судячи з останніх повідомлень від РПЦ, причиною можливого розколу Вселенського Православ'я. Це без перебільшення трагічно.

Коли церква мовчить


Для віруючої людини Церква – це другий дім. Це місце, куди люди приходять зі своїми потребами і тривогами, проханнями, молитвами, а головним чином це місце – де люди отримують духовне очищення і спокій. Умиротворення. Однозначно, що Церква як інституція в цілому (не конкретний храм і навіть не єпархія) повинна бути прикладом для мирян. А коли неспокійно у Церкві, це викликає тривогу. Так ось зараз у Православній Церкві не спокійно.

Ще більшу тривогу викликає те, що Церкву використовують у політиці. Грубо і брутально, як сказала би людина віруюча, без страху Божого. Як інструмент досягнення абсолютно недуховних і небогоугодних цілей. Мирською мовою – без усвідомлення наслідків. На мій суб'єктивний погляд, цього не повинно бути. Церква не повинна дозволяти владі диктувати свої правила, нав'язувати свою волю і тим більше, танцювати під диктовку державної машини.



На превеликий жаль і розчарування це те, що відбувається в РПЦ щодо України, щонайменше, з моменту анексії Криму та агресії на Донбасі. Думаю, що багато хто в душі чекали від Російської Церкви твердої позиції про те, що відбувається. Навіть можливої ​​опозиції до влади, адже мовчазне самоусунення означає підтримку. Але цього не сталося, що породило в умах людей сумніви, чи потрібна така церква в Україні.

Кожен священик знає, що покора владі не дозволена, якщо при цьому грубо порушується те, що заповідав сам Господь. Чи повинна церква мовчки приймати, якщо порушуються церковні канони, основи віровчення, моральні підвалини? Чи повинна церква пристосовуватися до волі правителів? А якщо церква не приймає волю Божу як першорядну основу, що це за церква така?

Про канони і канонічність зараз теж багато говорять. Що канонічно, а що ні. Так ось чи канонічно духовним особам, покликаним охороняти чистоту віри і моральне обличчя народу, сліпо коритися волі вождів? Якщо це суперечить не тільки здоровому глузду, а й самим заповідям, за якими Церква зобов'язана жити всупереч усьому.

Я вірю в те, що Церква – уособлення любові Божої до людей. Церква милосердна, добра, вона захищає слабких і підтримує нужденних. Вона втішає та оберігає. Церква – щедра на любов. Її сила – в єдності і чистоті.



Якщо ж церква підтримує агресію, кровопролиття, як вона розраховує заручитися підтримкою людей? За рахунок чого? Послуху і смирення? Це не сумісне зі злістю. До того ж, за прикладом Христа, засновника Церкви на землі, смиренність має йти від Церкви до людей, що б останні бачили для себе приклад і брали його.

Якщо цього немає, чого в такому разі чекає церква від мирян? Російська церква у нас, в Україні, на що може претендувати, якщо підтримує наше знищення? Хіба заслуговує той вести за собою цілий народ у духовній боротьбі, хто сам не в змозі відрізнити добро від зла, а правду від брехні? Як довіряти священику, якщо немає впевненості у його моральному виборі? В його здатності відстоювати християнські цінності, а не політичне замовлення зверху? Якщо я не впевнена у вас, як я можу довірити вам свою душу ?? Це зухвалі питання, які віруючій людині загалом і не дозволені. Але смію припустити, що хвилюють вони не тільки мене.

Розколи, відокремлення та єресі – це те, про що Святі отці минулих століть застерігали найбільше. Загрожувати такими речами, що зараз робить РПЦ – це не тільки згубно розділяти Церкву зсередини, це дезорієнтувати цілі народи. А міру відповідальності за такі речі чим виміряти? Господь говорив нам, що кожен відповість по мірі влади своєї на землі. Чи пам'ятають про це ті, хто сьогодні посягає на основи Церковної єдності Православ'я?

Без Божої Благодаті Церкви не буває


Є питання і до Константинопольської Церкви-матері та українських ієрархів. Чи заслуговує Українська церква на автокефалію? Точніше відновлення її втрачених прав на своїй землі? Заслуговує. Але для істинно віруючих людей архіважливо, щоб відновлення пройшло належним чином, з дотриманням канонів та усіх церковних правил у подібних випадках. Про тонкощі у таких справах мало хто знає. Але з упевненістю можна сказати, що абсолютно не з політичних мотивів і не під тиском зовнішніх обставин. Щоб не сталося ще одного 1686 року.



Щоб в оновленій автокефальній церкві перебувала Благодать Божа. Щоб усі Таїнства були освячені самим Богом. Це можливо, якщо рішення будуть прийматися виходячи з Церковного Уставу та істинно духовних богоугодних цілей. Щоб про це не забували ті, хто переслідує політичні наміри. Інакше це не буде Церквою. Це буде соціальним інститутом, який обслуговує потреби влади або театром. Що рівносильно духовній смерті. Чого допустити не можна.

Хочеться звернутися до усіх посвячених у процес надання автокефалії людей – ви зобов'язані зробити все, щоб в Українській Церкві перебувала Благодать. Інакше занадто велика ціна за політичні рішення. І абсолютно не виправдана.

Україні потрібен мир, Україні потрібна єдина Благодатна Православна Церква. Якщо це станеться, ми зможемо подолати більшість наших внутрішніх розколів і протиріч, що часто створюються штучно. Хочеться вірити, що на шляху до єдиної церкви не встануть нічиї особисті амбіції або домагання. І що наша Церква стане фундаментом для майбутнього відродження і процвітання України.