Liczba pingwinów na wyspie Zawodowskiego spadła o ponad 40% — Science News
Na odległej wulkanicznej wyspie Zawodowskiego na południowym Atlantyku łączna liczba rozmnażających się pingwinów zmniejszyła się o ponad 40% w ciągu 15 lat. Kolonia, wcześniej uznawana za największą na świecie, liczy obecnie około 838 tys. ptaków. O wynikach badania opublikowanego w czasopiśmie Current Biology informuje Science News.
Gwałtowny spadek liczby pingwinów antarktycznych
Naukowcy porównali własne obserwacje podczas ekspedycji w 2023 roku ze zdjęciami satelitarnymi i oszacowali liczebność ptaków w okresie od 2011 do 2025 roku. Liczba zajętych miejsc gniazdowych pingwinów antarktycznych (Pygoscelis antarcticus) zmniejszyła się w tym czasie o 63%.
Wyspa o powierzchni 15 kilometrów kwadratowych znajduje się około 2500 kilometrów na zachód od Argentyny. Pierwsze szacunki z 1997 roku określały liczbę pingwinów antarktycznych na 2 miliony, a późniejsze obliczenia z wykorzystaniem zdjęć satelitarnych obniżyły tę ocenę do 1,2 miliona. Mimo to kolonia przez długi czas pozostawała największą na świecie.
Więcej aktualnych wiadomości na kanale UA.News w Telegramie Telegram.
Prawdopodobny niedobór kryla
Badacze uważają zmiany klimatu za najbardziej prawdopodobne wyjaśnienie spadku. Ich zdaniem ocieplenie wód może zmuszać kryl do przemieszczania się na południe, w kierunku Morza Weddella. Pingwiny antarktyczne specjalizują się w żywieniu krylem i nie mogą podążać za nim z powodu braku wysp do gniazdowania.
Jednocześnie liczebność pingwinów złotoczubych (Eudyptes chrysolophus) na wyspie, szacowana na około 430 tys. ptaków, pozostaje stabilna po wzroście o 28% w latach 2011–2016. Gatunek ten ma bardziej zróżnicowaną dietę, obejmującą zooplankton i ryby. Śledzenie satelitarne wykazało również, że oba gatunki żerują głównie w różnych rejonach, dlatego konkurencji między nimi nie uznaje się za przyczynę spadku.
Naukowcy odrzucili także wersję o decydującym wpływie erupcji wulkanu w 2016 roku: spadek liczebności zaczął się wcześniej i trwał po niej. Tytuł największej na świecie kolonii pingwinów przechodzi teraz do przylądka Adare we Wschodniej Antarktydzie, gdzie żyje ponad milion pingwinów Adeli.